Почетна » Вести (Page 2)

Архива на објави: Вести

Успешно изгаснат синоќешниот пожар во Крушево

Благодарение на навремената интервенција на пожарникарите од ТППЕ Крушево, вработените на ЈП „Липа“ Крушево, вработените во ЈП „Комуна“ Крушево, Градоначалникот и вработените на локалната самоуправа Крушево, шумската полиција, Дирекцијата за заштита и спасување и несебичната помош на граѓаните на Општина Крушево, изминатата ноќ беше изгаснат голем шумски пожар на м.в. Липа.

Се замолуваат граѓаните во овој топол и сушен период да бидат посебно внимателни со цел да не се предизвикаат несакани последици по шумското богатство.

Сподели

Прв оutdoor фестивал во Крушево на Крушевското езеро

Повелете да се рекреирате, кампувате, спортувате и забавувате во најаутдор градот во Македонија и на Балканот!
When in Krusevo започнува на 4-ти, а ќе трае до 6-ти Август. Вклучува авантуристички МТБ и планинарски тури низ недопрената крушевска природа, адреналински тандем параглајдинг од Мечкин Камен, посета на историските знаменитости и музеи како и многу забава на Крушевското езеро!

Настанот вклучува:

 
МТБ Тура

Незаборавно велосипедско доживување низ природните Крушевски убавини. МТВ туратa започнува од Гумење на 50м од Кумитскиот камп, поминува низ познатата Крушевска корија и преку историската Слива каде се одвивала една од најпознатитте  битка за одбрана на Крушево, се искачува до манастирот св.Преображение и до Крстот над Крушево,  од каде ќе можете да уживате во прекрасниот поглед кон целата Западна Македонија. Турата продолжува до највисоката планинска точка на Бушева планина, врвот Мусица (1788 мнв), од каде се спушта до скијачките терени Станич, продолжува до Мечкин Камен и се враќа назад до Кумитскиот камп низ прекрасното и незаборавно Крушево. Можност да го извозите Крушево како што некогаш го „возеле“  славните крушевски Кумити и Војводи!

Предвидени се две велосипедски тури и тоа:
- Поголемата Кумитска авантура 40km
- Помалата Кумитска авантура 20km.

 

Планинарење

Планинската авантура низ недопрената Крушевска природа започнува од Кумитскиот камп, продолжува над Крушевското езеро до месноста Слива, историската точка каде се одвивала една од најголемите битки за одбрана на Крушевското население. Од Слива се искачува до Крстот над Крушево, местото со најубавиот поглед на светот (па и малку пошироко), продолжува до преркасниот манастир св.Преображение и продолжува до врвот Мусица (1788 мнв), највисоката точка на Бушева планина. Од Мусица турата полека се спушта низ Крушевската корија па преку скијачките терени Станич и планинските патеки пристигнува до влезот на Крушево. Турата завршува со искачување од влезот на Крушево до Кумитскиот камп-единствената можност да го искачите нашето гратче Крушево од неговата најниска до неговата највисока точка, пешки,  и тоа по истите патеки каде што некогаш оделе славните крушевски Кумитити и Војводи!

Предвидени се две планинарски тури, за секого според можностите:
- Кумитите кај што оделе пешки
- Кумитите кај што се шетале.

 

Tандем параглајдинг

За секој учесник на фестивалот овозможени се и тандем летови од Мечкин Камен, еден од омилените европски стартови во во овој спорт. Искусните пилоти на клубот Heli XC ќе ве однесат на адреналинска авантура која никогаш нема да ја заборавите! Повластени цени од 1500 ден. само за учесниците, летот ќе трае 20-30 минути,  а рутата зависи од временските услови. Во цената е организиран превоз до местото на полеување и слетување! Летовите ќе се одржат на 5-ти Август.

 

Kултурно-рекреативна тура

За крушевкото културно наследство веројатно сте слушнале доста. Во склоп на тридневното дружење понудена е единствена можност да се посетат три доста интересни објекти поврзани за Крушево и Македонија.
За секој учесник обезбедена е посета на:
- Споменик Илинден (во народот познат како Македониум);
- Галерија Мартиновски – најпознатата збирка на слики избрана и поставена од самиот уметник по потекло од Крушево, Никола Мартиновски;
- Спомен Куќа Тоше Проески.
Во секој музеј обезбеден е водич и кустос.

 

Забава

За забавата на која ќе може да присуствуваат и поканети се сите, влезот е слободен, задолжение се следните изведувачи:
- Фолтин
- Rootboy Selector
- The Backdoor Band.
- GALOSKI
- High Start
- DJ Crazy Slave
- DJ Bapcu

 

Повеќе инфо  за фестивалот може да добиете на www.wheninkrusevo.mk и на фејсбук страната https://www.facebook.com/wheninkrusevo/

Ве очекуваме на тридневна авантура во Крушево.

Поддржано од Општина Крушево која секогаш ги помага активностите поврзани со развој и промоција на Крушево како авантуристичка дестинација.

Известување за прекин на електрична енергија

izvestuvanje

Турнир во мал фудбал „Илинден“ 2017г. – Крушево

Општина Крушево и оваа година организира турнир во мал фудбал „Илинден“2017г., кој ќе се игра на новото повеќенаменско игралиште на Гумење.

соопштение

Одржан консултативен состанок по повод опожарената куќа на фамилијата Везенкоски од Крушево

По иницијатива на Градоначалникот на Општина Крушево, а по повод опожарувањето на семејната куќа на фамилијата Везенкоски од Крушево, во просториите на локалната самоуправа се одржа консултативен состанок со релевантните чинители во Општина Крушево: раководителите на подрачните служби на министерствата, директорите на јавните претпријатија и институциите од областа на образованието, културата, здравствената и противпожарна заштита,  сојузот на пензионери, младинските организации, организацијата на Црвен Крст и угостителите, со цел организирање на начинот за донирање на хуманитарна помош.

На состанокот едногласно беше прифатена иницијативата  со конкретни заклучоци и решенија произлезени од состанокот да се помогне на семејството.

Воедно Општина Крушево упатува апел до сите граѓани во рамките на своите можности да помогнат со финансиски средства потребни за возобновување на нивната семејна куќа. Граѓаните средствата може да ги уплаќаат на следниве трансакциони сметки:

СТОПАНСКА БАНКА     200003195104526

УНИ БАНКА                     240207107324170

Да бидеме хумани и да помогнеме.

Санирана спортската сала во Крушево

Општина Крушево изврши санација на спортската сала во Крушево.

Заменети се прозорците како и влезната врата на објектот со цел да не се дозволи уништување на спортската сала.

Сите заинтересирани спортисти, спортски екипи, здруженија и други граѓани кои имаат потреба од користење на простории во спортската сала да се пријават во просториите на Општина Крушево  поради одредување на термини за нивно користење.

Ценовникот за користење е донесен врз основа на Одлука на органите на општината и тој изнесува 300,00 денари за едночасовно користење на било каква просторија,  без разлика дали се работи за поединец или поголема група.

Уплатата на средствата ќе се врши со уплатница ПП50,  на буџетската сметка на Општина Крушево:

Назив на примачот:                          Буџет на Општина Крушево

Банка на примачот:                           НБРМ

Сметка буџетски корисник:              740014057 6630 16

Приходна шифра и програма:         725939  00

Цел на дознака:                                  уплата за користење на спортската сала                       

Спортските екипи од општина Крушево спортската сала ќе ја користат врз основа на нивните Барања доставени во Општина Крушево.

Лице за контакт: Кире Аврамоски – 078-838-329

Се замолуваат граѓаните да се однесуваат домаќински и одговорно кон општествениот имот и да го чуваат како своја сопственост.

Секое самоволно користење и уништување на имотот ќе биде санкционирано и казнето преку соодветна пријава поднесена од Општина Крушево.

 

 

Соопштение за користење на спортската сала во Крушево

Набавен котел на цврсто гориво за парно греење во ООУ „Никола Карев“

Локалната самоуправа со Одлука на Советот на Општина Крушево, реализира проект за поставување на котел за парно греење на цврсто гориво во ООУ „Никола Карев“ – Крушево.

Со промената на котелот од течно на цврсто гориво се остварува 40-50% годишна заштеда од трошоците за греење или 6-7 000 евра од грејна сезона, средства кои ќе се пренаменат за други потреби на училиштето.

Вредност на проектот:  878.616,00  денари.

Инвеститор: Општина Крушево

 

Пуштена во употреба новата спортска сала во с.Бучин, Општина Крушево

Денес во с.Бучин, Општина Крушево од страна на Градоначалникот на Општина Крушево – Ѓорги Дамчески, Претседателот на Советот на Општина Крушево – Нико Чонески и членот на Советот на Општина Крушево – Пеце Аџиоски, свечено беше пуштена во употреба новоизградена спортска сала.

Изградбата на спортската сала траеше две години и е дел од проектот на Владата на ВМРО ДПМНЕ за изградба на 145 спортски сали, а со цел подобрување на условите за живот и спортување во руралните средини.

Инвеститор е Агенцијата за млади и спорт на РМ, а вкупната  вредност на проектот изнесува 22.500.000 денари.

Во своето обраќање, Градоначалникот Ѓорги Дамчески истакна -  „На територијата на Општина Крушево во изминатите години е доста инвестирано во спортот – се изгради нов фудбалски стадион, фитнес зона на отворено, а во завршна фаза е изградбата на едно повеќенаменско и две тениски игралишта со што се комплетира спортско-рекреативниот центар Гумење.

Дополнително се изградени два спортски терени во с.Норово и с.Пресил како донација на АД „Жикол“ од Струмица.

Во скоро сите помали населени места се изградени детски катчиња за одмор, дружење и рекреација на најмладите.

Во тек е изработка на проект за реконструкција на постојната спортска сала во Крушево, измена на деталниот урбанистички план за изградба на нова спортска сала  со стандардни димензии во Крушево,  како и изработка на планска програма за изградба на кошаркарско игралиште во с.Саждево.

Ова нека биде пример и патоказ за секоја идна Влада како треба да се поддржува и инвестира во спортот и младите.“  – заврши Градоначалникот Дамчески.

Bucin

Се санираат клупите за одмор на Гумење

Отпочната е санација на клупите за одмор на платото на Гумење.