Одбележан Илинден пред повеќе од 10 000 присутни

Денес во Крушево градоначалникот на општина Крушево Томе Христоски, претставници од Манифестацијата НКС „Десет дена Крушевска Република“, Советот на општина Крушево, владини претставници и политички партии оддадоа почит на Илинденците и сите борци, а на Мечкин Камен се одржа манифестација која опфати повеќе етникуми.

Претставниците од погоре споменатите институции положија цвеќе на гробовите на Илинденците и Партизаните, а премиерот на Република Северна Македонија одржа свое обраќање на Мечкин Камен пред повеќе од 10 000 присутни.

По завршувањето на настанот градоначалникот на општина Крушево порача дека на достоинствен и со почит кон сите граѓани на државата се одбележа големиот празник Илинден.

„Денес го видовме вистинскиот сјај на Илинден и на мирен и достоинствен начин оддадовме почит на паднатите борци. Манифестацијата на Мечкин Камен имаше содржини кои на најдобар начин го отсликаа соживотот во Крушево меѓу 3 различни етникуми со претставување на културна програма од македонскиот, албанскиот и влашкиот народ. Го враќаме сјајот на овој голем државен празник“, изјави градоначалникот Христоски.

Please follow and like us:
Share

Следете не и бидете први што ќе дознаете за секоја новина во нашата општина!