Почетна » Posts tagged 'НКС “Десет дена Крушевска Република“'

Архива на тагови: НКС “Десет дена Крушевска Република“

Во чест на Крушевската Република – првата Република на Балканот

Почитувани,

Ве покануваме денес во 18:00ч. пред Столбот на Крушевската Република, во Градскиот парк,  да ги пречакаме коњаниците „Илинденски марш“ и „Патот на црешовото топче“ и пешадиите „Христо Узунов“ и „Тодор Александров“ кои традиционлано секоја година пристигнуваат во Крушево пред најголемиот македонски празник Илинден а во чест на паднатите илинденци кои се бореле за самостојна и независна Република Македонија.

konjanica

Share

Научно културни средби „Десет дена Крушевска Република“

ПРОГРАМА 2017

Плакат

20429664_1600105843386376_1394604057314145488_n

Share

Избрани членовите на Советот на НКС „Десет дена Крушевска Република“

header_img

Врз основа на членот 3 од Законот за научно-културните средби  „Десет дена Крушевска Република“ („Службен весник на Република Македонија“ број 29/98), Собранието на Република Македонија донесе Одлука за избор на членовите на Советот на Научно-културните средби „Десет дена Крушевска Република“.

За претседател и членови на Советот на НКС „Десет дена Крушевска Република“ се избраја:

а) за претседател:

- Ѓорги Дамчески, Градоначалник на Општина Крушево

б) за членови:

- Маноил Јаковлевски, стопанственик

- Антон Серачи, заменик директор на Комисијата за односи со верски заедници

- Јана Михаилова, новинар, уредник во МРТВ

- Сашо Чатлевски, стопанственик

- Харун Ибраими, заменик директор во МРТ

- Марјан Ивановски, доктор по историски науки, професор на Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ – Скопје

- Зоран Богески, директор на НУ „Историски музеј“ – Крушево

- Пепо Леви, претседател на Фонд на холокаустот на Евреите во Македонија

- Дончо Тасев, Министерство за надворешни работи

- Диме Ратајкоски, уредник во МТВ

-  Ели Луческа, директор на Институт за старословенска култура, професор на Универзитетот „Св. Климент Охридски” – Битола и

- Никола Јованоски, префесор по македонски јазик

Share