Почетна » Posts tagged 'Крушево'

Архива на тагови: Крушево

Специјализирана смотра на македонски изворни шарпланинци

kucinja

Сподели

Продолжува изградбата на тениските и повеќенаменското игралиште на Гумење

Со почетокот на градежната сезона продолжи изградбата на тениските и повеќенаменското игралиште.

Изградбата, се очекува да биде завршена до крајот на месец јуни и традиционалниот турнир во мал фудбал 2017 год. да се одржи на новиот терен.

КОМУНАЛНИ РАБОТИ И ИНФРАСТРУКТУРА ВО КРУШЕВО

Добрата сообраќајна инфраструктура е основа за развој на туризмот, една од носечките гранки на локалниот економски развој во Крушево.

1.2

1.1

 

Одбележана 60 годишнината од Унгарската револуција и борба за слобода во 1956 година

Завршната церемонија на Меморијалниот година посветена на унгарската слобода, се одржа во Крушево под покровителство на Амбасадата на Унгарија во Македонија и Здружението на Унгарците во Македонија „Теледом“.

Во рамките на настанат, во знак на одбележување на 60 годишнината од Унгарската револуција и борба за слобода во 1956 година, се одржаа повеќе програми: положување на цвеќе пред спомен плочата во детското одморалиште „Шула Мина“, прикажување на документарниот  филм „Унгарците во Крушево“, дискусија за тоа на кого Крушево даде засолниште во 1957 година со Г-ѓа Éva Egerszegi, доделување на награди за најуспешните литературни творби на натпреварот за литература/есеј  „Моите родители/баба и дедо ми раскажаа…“ и на крај џез концерт на  Oláh Dezső Jazz Trio.

Наредниот ден беше отворена и изложбата „Слобода и Љубов“ во просториите на СОУ „Наум Наумоски Борче“  со што церемонијата беше затворена.

Покажувајќи ја својата хуманост, Крушевчани придонеле многу за згрижување на Унгарците во 1957 година што покажа и целокупниот настан.

Соработката помеѓу Крушево и Унгарија ќе продолжи и во иднина и  ќе брои уште поголеми успеси, истакна Амбасадорот на Република Унгарија во Македонија   Н.Е. Ласло Иштван Дукс кој исто така престојуваше во Крушево.

 

ДЕВА – во чест на Христовото раѓање

Покрај Витлеем во Израел, Крушево е единственото место во кое се одбележува Христијанскиот празник „Дева“. Главната симболика на овој празник е Витлеемската ѕвезда, која била предвесник на Христовото раѓањето. Дева е славење на ѕвездата која ја следеле мудреците.

Според адетот, малите деца кои ги симболизираат ангелите, со ѕвезда во рацете одат по домовите на крушевчани и пеејќи „Дева денес го раѓа превечниот Бог“, го предвестуваат Христовото раѓање.

Четврта година по ред, секој 5ти јануари учениците од СОУ „Наум Наумоски Борче“ во соработка со Општина Крушево и локални угостители, претставници на организациите на жени на град Крушево и секако индивидуални производители на свеќи и икони, со благослов од свештениците,  го одбележуваат празникот Дева на еден интересен и уникатен начин, со цел претставување на Христовото раѓање.

 

%d0%b4%d0%b5%d0%b2%d0%b0-1

 

 

 

 

Младите од Крушево со хуманитарна театарска претстава

Локалниот младински совет на Општина Крушево организира хуманитарна театарска претстава која ќе се одржи на 20.12.2016 (вторник) во Театар Крушево.

„Ве очекуваме сите, со грижлива самосвест, распон на емоции, малку задимени светла и совршено дозиран хумор како жив штит на еден наш сограѓанин.“ – истакнуваат од Локалниот младински совет.

Драматизацијата и режијата се на Никола Јованоски, а актерите – млади ентузијасти од Крушево кои  несебично се вложија во проектот.

 

%d1%82%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%82%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0

Поставена урбана опрема

на видиковец  кај трафостаницата, х.Моната.

Поплочен дел од улица „Коча Миленку“ во Крушево

 Со бехатно плочки се поплочи  дел од улицата „Коча Миленку“,  во вкупна површина од 200м2.

Во периодот од 2013  па  се  до 2016 година, на територијата на Општина Крушево се поплочија и реконструира пешачки улици во вкупна површина од 8.886м2.

РЕАЛИЗИРАНИ ПРОЕКТИ ВО ПЕРИОДОТ 2013-2016 год. ПАТНА ИНФРАСТРУКТУРА ВО НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА ВО ОПШТИНА КРУШЕВО

Се  реконструира  локалниот пат Кривогаштани – с.Свето Митрани – с. Милошево – с. Пресил – с. Бучин во вкупна должина од 7км.

Реконструкцијата опфаќаше проширување на коловозот на 3,5 метри,  гребење на постоечкиот асфалт, тампонирање и поставување на нов слој асфалт.

Вкупна вредност на проектот изнесува 430. 000 ЕУР, средства обезбедени од Светска Банка и Европска Инвестициона Банка.

 

Се поплочија со бекатон плочки повеќе пешачки улици во с.Свето Митрани:

1. Крак 2, во вкупна површина од 953,87 м2.

2. Крак 3, во вкупна површина од 577,13м2. Средствата во висина од 602. 330 денари беа обезбедени  од Светска Банка , со грант преку Министерство за финансии на Р.Македонија.

3. Крак 5, во должина од 200м. Средства во висина од 693. 950 денари обезбедени  преку Јавното претпријатие за државни патишта на Р.Македонија.

 

Со подршка од Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој,  во с.Бучин се асфалтира улица со вкупна должина од 1км. Вредноста на инвестицијата е 4. 453.900 денари.

 

Со средства обезбедени од ЕУ ИПА грантот за рурална инфраструктура, во висина од 4.565 788 денари без ДДВ, се асфалтираа улици во с.Врбоец, улица 1 и улица 2, во вкупна должина од 1.177м.

 

Со бекатон плочки се поплочија и пешачки улици во населените места:

- с. Врбоец , во  површина  од 185m, пешачка патека кон училиштето.

- с. Норово , во површина од 175mпешачка патека кон училиштето

- с. Пуста Река , во површина од 285m2

 

Со заеднички заложби на локалната самоуправа Крушево, Рудник Демир Хисар АД, Сопотница и Даки Даме Транс ДООЕЛ, с. Белче се тампонира пристапниот пат до манастирот Св. Ѓоргија во с.Бучин, во должина од 1,5 км.  Локалната самоуправа партиципираше со финансиски средства во висина од 40.000 денари.

 

Се тампонираа повеќе локални патишта и улица

- с. Бучин – тампонирани 5км патишта

- Извршен ископ на канал, затрупување и рамнење на улици во с.Пресил

- Локален пат Борино-Житоше во должина од  1.2км

 

Девет години без Тоше

Се одбележаа девет години од трагичната смрт на нашиот сограѓанин Тоше Проески, кој прерано го заврши својот живот во сообраќајна несреќа кај Нова Градишка, Хрватска.

Градоначалникот на Општина Крушево, Ѓорги Дамчески со претставници од локалната самоуправа и добронамерници, на месноста Гумење ги пречекаа учесниците на ултра маратонот за Тоше Проески. Тие во петокот се поклонија пред споменикот на Тоше Проески во Нова Градишка и го започнаа својот ултра маратон до Крушево.

Сите заедно, потоа се упатија кон вечното почивалиште на Тоше Проески каде оддадоа почит на загинатата музичка ѕвезда.