Почетна » Вести » Се зголемува бројот на туристи во Крушево, раст од над 50% на ноќевањата

Се зголемува бројот на туристи во Крушево, раст од над 50% на ноќевањата

Агенција за промоција и поддршка на туризмот

DSC09801Бројот на туристи во Крушево во првите осум месеци од годинава забележал значителен пораст во споредба со истиот период лани.

Според уплатената туристичка такса мината година во периодот од 1-ви јануари до 25-ти август во Крушево се реализирале 10 975 ноќевања, додека оваа година, за истиот период се реализирале 16 353 ноќевања.

Зголемувањето на бројот на ноќевања повлекува и зголемување на бројот на туристи, а градоначалникот Томе Христоски порачува дека локалната самоуправа работи секојдневно овие бројки да растат во текот на цела година.

„Годинава забележуваме значително зголемување на ноќевањата и тоа е заради настаните кои ги организираме, промовирањето на понудата на градот, соработката со приватниот угостителски сектор, а секако и параглајдинг натпреварите. Продолжуваме да работиме секојдневно бројките да растат“, порача градоначалникот Христоски.

Христоски додава дека зголемувањето на бројот на туристи значи повеќе приход за угостителите и раздвижено и исполнето Крушево.

Share