Почетна » Култура (Page 2)

Архива на објави: Култура

Сегмент од завршниот концерт од работилницата за хармоника Krusevo Workshop 2016 со Горан Алачки

За сите оние кои не беа во можност да го посетат – сегмент од  завршниот концерт од работилницата за хармоника Krusevo Workshop 2016 со Горан Алачки која се одржа од 24 до 27 јуни 2016 година во Спомен куќата на Тоше Проески во Крушево.
Специјален гостин на концертот беше Елена Ристеска.

УЖИВАЈТЕ!

ВИДЕО

111

Сподели

БАСКЕРФЕСТ ВО КРУШЕВО

И оваа година БАСКЕРФЕСТ гости во Крушево културно лето.

ВИДЕО + ФОТО

ВИДЕO 1 – БАСКЕРФЕСТ 2016 

ВИДЕО 2 – БАСКЕРФЕСТ 2016

 

Фото галерија од настапот на „МКУД Македонски Бисери“ од Волонгонг, Австралија

Во рамките на манифестацијата „Крушево културно лето 2016 година“, свој концерт во Крушево одржа МКУД „Македонски Бисери“ од Волонгонг, Австралија.

Благодарност на Агенцијата за иселеништво на Република Македонија за својот допринос.

 

БАСКЕР ФЕСТ во с. ПРЕСИЛ на големиот муслимански празник РАМАЗАН БАЈРАМ

Музичка работилница со маестро Горан Алачки во Крушево

Во Спомен – домот на Тоше Проески во Крушево од 24 до 26 јуни  се одржа втората бесплатна работилница за млади музичари, која  ја раководеше маестро Горан Алачки.

Младите имаа можност три дена да работат со својот ментор, а резултатите од нивната заедничка работа ја презентираа  на завршниот концерт кој се одржи на платото пред Спомен-домот.

Специјални гости на концертот беа македонската поп пејачка Елена Ристеска и македонската фолк пејачка Виданка Ѓоргиевска , кои исполнија дел од  своите песните.

Како помина музичката работилница погледнете во фото галеријата.

35-ти МАЛ БИТОЛСКИ МОНМАРТР во Крушево

Ликовниот караван на Мал Битолски Монмартр за момент го претвори Крушево во ателје под отворено небо.

Ликовните,  мали но големи уметници го покажаа својот талент сликајќи ги убавините на Крушево.

ФОТО ГАЛЕРИЈА

 

КАКО СЕ СТАНУВА ЦАР

Детската претстава „Како се станува цар“ во изведба на Театарот „Војдан Чернодрински“ од Прилеп беше вистинско уживање за преполната сала дечиња присутни во Театарот во Крушево.

Од вчерашната Стенд ап револуција со Никола Тодоровски

Фото галерија

 

Стенд ап револуција со Никола Тодоровски

 

Во рамките на Регионалните денови на културата, ве покануваме на Стенд ап револуција со Никола Тодоровски.

28.10.2015 (среда), 19:00 часот, Дом на култура-Крушево.

Krusevo (2)

„Музеј на женски приказни“ во Крушево

Во просториите на Галеријата „Никола Мартиноски“,  се отвори изложбата „ Музеј на женски приказни“, која произлезе од  соработката помеѓу Центарот за нови иницијативи во уметноста и културата  „Локомотива“ од Скопје и НУ „Историски музеј“ Крушево.

Изложбата свечено ја отвори проект-менаџерот Виолета Качакова, претставник на „Локомитива“  и директорот на НУ  „Историски музеј“, м-р Зоран Богески.

МУЗЕЈ НА ЖЕНСКИ ПРИКАЗНИ е дело oд проектот кој произлезе од идејата да се истражи, согледа и (ре)афирмира улогата на жената во општествено-политичкиот, социјалниот и семејниот контекст преку исчитување на културните значења, симболи, асоцијации, зад скриени зад историските факти, од првата половина на 20-тиот век во Битола, Прилеп и Крушево со околијата на Пелагонискиот регион.

Ко-авторки на програмaта на Музеј на женски приказни се Искра Гешоска, Христина Иваноска, Виолета Качакова и Биљана Тануровска-Ќулавковски.

Визуелно решение на изложбата и цртежи: Христина Иваноска

Авторка на текстот „Гласот на сенката“: Искра Гешоска

Аудио материјал/читање на извадоци од „Гласот на сенката“: Милица Стојанова

Целта на Музеј на женски приказни е да се откријат и деконструираат преку сублимни, социо-културни референтни напомени, историските факти позади кои постојат конкретни општествени односи и динамика, како и идеолошки и дискурзивен апаратус, и нивното учество и влијание во создавањето на културните значења и еманципацијата на жената од минатото до денес.

Со цел да се добијат релеватни информации и материјали за темата која се обработува, тимот на проектот во 2014/2015 година реалзираше истражување, кое се артикулира преку аудио-визуелна изложба, проследена со разговори и публикација.

Музеј на женски приказни е дел од проектот „Културата во улога на територијален развој и социјална кохезија” развиен и поддржан во рамки на Програмата заДецентрализирана соработка помеѓу регионот Долна Нормандија од Франција и Репубика Македонија, а програмски уреден и имплементиран од Локомотива – Центар за нови иницијативи во уметноста и културата во соработка со областа на заливот Мон Сен Мишел од регионот Долна Нормандија, Франција.

За сите оние кои не успеаа да присуствуваат на отворањето, изложбата ќе биде отворена  до 30 октомври 2015 година.