Почетна » Соопштенија

Архива на објави: Соопштенија

Честитка од Градоначалникот Христоски за Божиќните празници

Градоначалникот на Општина Крушево Томе Христоски на сите православни христијански верници им ги честита Божиќните празници и посакува овие денови да донесат мир, благосостојба, здравје до крајот на годината.

„Во мое име и во име на вработените во локалната самоуправа Ви ги честитем Божиќните празници и Ви посакувам овие денови да Ви донесат мир, благосостојба и здравје кои ќе продолжат и понатаму, до крајот на годината. Ви посакувам успех и среќа за Вашите најблиски, празниците да донесат мир и разбирање меѓу луѓето. За многу години“, порача Градоначалникот Христоски.

Share

Продолжува рокот за легализација на дивоградби

4290legalizacija-na-terasi-770x470Продолжува рокот за легализација на бесправно изградените објекти (дивоградби).

За оние што веќе поднеле барање потребно е да поднесат уште еднаш барање и комплетна документација заедно со елаборат до одделението за урабнизам на локалната самоуправа во Крушево, најкасно до крајот на јуни месец 2018-та година.

За оние кои досега немаат поднесено барање да ги достават истите документи претходно наведени со таа разлика што рокот за новите баратели е до крајот на 2018-та година.

Причината зошто дел од доставените барања се одбиени е заради недостатокот од елаборати.

Исто така и оние кои побарале легализација на бесправно изградени објекти во 2016 година рокот за доставување на елаборати се продолжува до крајот на јуни месец 2018-та година.

Share

Градоначалникот Христоски и вработените во Општина Крушево Ви ја честитаат Новата година

cestitka opstina Krusevo 2018

Драги сограѓани,

Вработените во Општина Крушево и Градоначалникот Томе Христоски Ви ја честитаат Новата година со желби за здравје, среќа, љубов и многу успех.

Во Новата 2018-та година Ви посакуваме се најдобро за Вас, Вашите семејства и фамилии.

Градоначалникот Христоски честитајќи ја Нова година на сограѓаните посака успех и развој за Крушево.

„Во Новата година покрај среќата и здравјето за моите драги сограѓани од Општина Крушево сакам да им посакам успех и развој за Крушево кој сите заедно ќе го постигнеме. Само заеднички наредната Нова година ќе ја дочекаме уште поуспешни од сега“, изјави Градоначалникот на Општина Крушево.

Share

Дебата со младите за буџетот за 2018: Повеќе пари за спорт, туризам, извори на вода

debataВчера, 26-ти декември 2017, во Домот на културата „Наум Наумовски Борче“ се одржа дебата со младите за предлог-буџетот за 2018 година на која покрај присутните млади збор зедоа Градоначалникот на Општина Крушево Томе Христоски, претседателот на Советот на Крушево Тома Петроски, лицето за контакт со млади Сотир Габелоски и претставник на Finance Think Благој Ѓелевски.

Претседателот на Советот Тома Петроски порача дека предлог-буџетот за 2018 предвидува повеќе пари за туризмот, барање на извори на вода и спорт.

„За наредната година планираме милион и 60 илјади денари за развој на туризмот, додека за 2107 оваа ставка изнесувала 260 000 денари. За 2018 година за нови извори на вода предвидуваме 2 и пол милиони повеќе во споредба со 2017. Исто така и за спортот предвидуваме нешто над 2 милиони денари“, потенцира Петроски.

Градоначалникот Христоски изјави дека иако предлог-буџетот за 2018 година е помал од оној за 2017 сепак е развоен и најави дека Крушево го очекува градежна експанзија од пролет 2018 година.

„Буџетот е развоен. И покрај кредитите кои треба да се враќаат немаме намера да кратиме и да штедиме кога се работи за проблемите на граѓаните. Најавувам дека од на пролет започнуваме со градежни зафати на ниво на Општина Крушево“, изјави Градоначалникот Христоски.

Претставникот на Finance Think го претстави проектот финансиран од УСАИД „Мои пари – моја одговорност“ кој директно го вклучува Крушево и организирањето на дебати и форуми за креирање на граѓански буџетот, а со цел целосна транспарентност при трошењето на парите на граѓаните.

Вработеното лице во Општина Крушево за комуникација со млади Сотир Габелоски се осврна на проектите кои директно ги таргетираат младите.

„За реконструкција на спортската сала се предвидуваат 480 000 евра пари на Европската Унија, за реконструкција на горната училишна зграда од Агенцијата за поддршка на земјоделството и рурален развој обезбедени се 15 милиони денари и учество на Општина Крушево со 3 милиони денари. Исто така, очекуваме одобрување на проектот за изградба на училиште во село Саждево“, изјави Габелоски.

На дебатата присуствуваа претставници на Локалниот младински совет и претставници на проектот на Младински Сојуз – Крушево „Youth Friendly City“.

Share

Христоски: Од денес активно работиме на решавање на проблемот со водоснабдувањето

borino 5

Градоначалникот на Општина Крушево на социјалните мрежи најави дека почнувајќи од денеска заедно со в.д. директорот на јавното претпријатие „Комуна“ Наум Илиески активно ќе работат на решавање на проблемот со водоснабдувањето и барање на алтернативни извори на вода.

Општината особено во летниот период се соочува со недостаток од вода, но и, како што најави Градоначалникот на Крушево, ќе се бараат можности за намалување на огромната потрошувачка на струја при испумпување на вода од пумпната станица во село Норово.

Од утре и во наредниот период во соработка со В.Д.Директорот Наум Илиески и вработените на ЈП “Комуна” Крушево започнуваме со барање на алтернативни извори на вода за пиење за град Крушево, и барање можности за надминување на проблемот со недостаток на водоснабдување на градот во екот на туристичката сезона од изворот “Студенчица”, со тоа и намалување на огромниот трошок за струја кој се прави на пумпната станица во с.Норово.“, напиша Градоначалникот Христоски на социјалната мрежа „Фејсбујк“.

 

Share

Објавени завршните сметки

Општина Крушево ги објавува завршните сметки за 2016 година.

Завршните сметки можете да ги најдете на следниот линк.

Share

Христоски и Илиески на терен, проблемите со водоснабдувањето во Борино се решаваат

borino 5Во текот на вчерашниот ден (недела, 17, 12. 2017) беше отклонет еден дефект со водоснабдувањет во населеното место Борино, Општина Крушево, а денес се работи на уште еден дефект во ова село.

Градоначалникот на Општина Крушево Томе Христоски потенцира дека добил известување од граѓани за проблеми со водоснабдувањето и во консултација со ВД директорот на ЈП „Комуна“ Наум Илиески се упатиле во Борино.

„Едниот проблем е отклонет, додека во понеделник ќе се отклони и другиот проблем“, ги информира Градоначалникот Христоски граѓаните од ова населено место преку социјалните мрежи.

Службите на „Комуна“ денес се повторно на терен и работат на решавање на проблемот со водоснабдувањето во Борино.

Share

Апел до граѓаните да ја плаќаат туристичката такса

Krush18

Општина Крушево апелира до сите издавачи на соби во Крушево непосредно пред новогодишните празници да ја подмират туристичката такса и да се категоризираат. Порачуваме овој апел да важи и за време на празниците кога се очекува Крушево да го посетат многу туристи.

Плаќањето на туристичката такса значи повеќе инвестирање во инфраструктурата, туризмот и се’ она што ќе привлече повеќе туристи и ќе понуди квалитетен престој.

Евиденцијата за бројот на туристи кои го посетиле Крушево годинава покажува дека тој број е многу поголем од платената туристичка такса.

Во периодот што следи за да нема нееднаквости и привилегирања при плаќањето, некои да плаќаат, а некои не, контролите ќе бидат засилени и затоа ги повикуваме граѓаните да ја подмируваат таксата.

 

Share

Соопштение: Како е разрешена досегашната директорка на гимназијата

Gimnazija

Фаница Николоска е разрешена од директор на СОУ „Наум Наумовски Борче“ заради повреда при извршување на закони, други пописи и општи акти кои, според Решението за разрешување, се утврдени од Државен просветен инспекторат.

Според Решението за разрешување Николоска како директор на оваа образовна институција направила повреда на член 28 став 3, член 59 од Законот за средно образование и не спровела анкети – процедури за распределба на проектни активности.

Согласно член 93 став 1 алинеја 2 од Законот за средно образование директорот на образовна институција може да биде разрешен при повреда на закони, други прописи и општи акти.

По горенаведеното, Градоначалникот на Општина Крушево ја разреши Фаница Николоска и за ВД директор ја постави Снежана Миленкоска, која ќе ги врши работите до избор на нов директор, но не подолго од 6 месеци.

Претходно, Училишниот одбор на СОУ „Наум Наумовски Борче“ донесе неколку заклучоци и достави предлог за разрешување на директорот од гимназијата.

Според внатрешниот ревизорски извештај на 5-ти декември Училишниот одбор ги донесе следните заклучоци:

- недоследно почитување на Законот за јавни набавки;

- исплата на личен доход без постоечки договор;

- политичко влијание врз ученици за време на професионална пракса.

 

Share

Разрешена директорката на гимназијата СОУ „Наум Наумовски Борче“

Gimnazija

Денес Фаница Николоска се разрешува од позицијата директор на СОУ„Наум Наумовски Борче“, а на нејзино место како вршител на должност доаѓа Снежана Миленкоска, наставник по географија во гимназијата.

Во гимназијата беше извршен инспекциски надзор кој утврди неправилности во работата на доскорешната директорка, а Училишниот одбор донесе заклучок кој исто така упатува на прекршување на неколку закони.

Од денес СОУ “Наум Наумоски Борче” добива нов ВД директор.

 

Share