Почетна » Млади (Page 2)

Архива на објави: Млади

Бесплатна обука и лиценца за приватно обезбедување за невработените

privatno-obezbeduvane3Агенцијата за вработување распишува јавен повик за бесплатна обука и стекнување лиценца за обезбедување за невработени лица кои имаат завршено најмалку средно образование.

Сите заинтересирани можат да се пријават во Центарот за вработување во Крушево, а целиот оглас можат да го прочитаат на следниот линк.

Share

„Гаранција за млади“ и можност за привремено вработување

Mladi

Министерството за труд и социјална политика преку проектот „Гаранција за млади“ во период од 4 месеци ќе овозможи квалитетна понуда на сите невработени млади до 29 години.

Доколку сте невработен и не сте студент на следниов линк можете да се пријавите и веднаш да бидете внесени во базата на Агенцијата за вработување и да добиете шанса за привремено вработување.

Покрај МТСП дел од овој проект се и Агенцијата за вработување и Националниот младински совет на Македонија, а финансиски е поддржан од Амбасадата на Швајцарија.

Share

Одбележување на патрониот празник на ОУ „Никола Карев“

Пред споменикот на Никола Карев на „Гумење, денес (26.04.2018) се одржа скромна манифестација за одбележување на патрониот празник на основното училиште „Никола Карев“, Крушево.

Дел од манифестацијата беа учениците од ОУ „Никола Карев“ во Крушево и подрачното училиште во Борино, а музичките, литературните и ритмичките точки се изведуваа на повеќе јазици – македонски, влашки и албански.

Гости на манифестацијата беа Градоначалникот на Општина Крушево Томе Христоски, заедно со претставници од локалната администрација, советниците од Советот на Општина Крушево Тома Петроски и Евгенија Петроска, семејството Кареви и други.

Share

Васе Богоеска во потесен круг за влез во репрезентацијата на Македонија

Васе Богоеска

Членот на пинг понгарскиот клуб „Крушево“ Васе Богоеска влегува во потесниот круг за избор во репрезентацијата на Македонија, во пионерска конкуренција.

Од пинг понгарскиот клуб преку Фејсбук потенцираа дека Васе Богоеска е повикана на подготовки на репрезентацијата во Крива Паланка од 20.04-22.04.2018, а наредниот викенд (28.04 и 29.04.2018) ќе учествува на меѓународниот натпревар „Јасака опен“ во Ниш, Србија.

Успесите на пинг понгарскиот клуб продолжуваат и со тоа ја оправдуваат поддршката од локалната самоуправа.

Share

When in Krusevo 2018 – 29 јуни до 1 јули

when in krusevo

Настанот When in Krusevo кој минатата година се одржа за прв пат во Крушево веќе е закажан за 29-ти јуни и ќе трае до 1-ви јули.

Минатата година овој настан предизвика голема популарност и покрај музички фестивал вклучуваше и планински велосипедизам, планинарење, параглајдинг, посета на музеи и слично.

Следете ја Фејсбук фан страната на настанот и дознајте повеќе за When in Krusevo 2018.

Share

Градоначалникот гостин на „Спорт за општествена акција“

Градоначалникот на Општина Крушево Томе Христоски во саботата, 14.04.2018, гостуваше на настанот „Спорт за општествена акција“ во организација на Младински Сојуз – Крушево, во соработка со Специјалната олимпијада од Македонија и СОУ Наум Наумовски Борче, финансиски поддржан од Еразмус +.

Градоначалникот Христоски им посака добредојде на гостите и порача дека сите се исти и сите заслужуваат еднаква шанса.

„Сите сме исти и сите заслужуваме исти можности. Ви посакувам добредојде и очекувам повторно да го посетите Крушево“, рече Христоски при обраќањето пред учесниците, учениците од гимнацијата, претставници на Младински  Сојуз и Специјалната олимпијада на Македонија.

На овој настан се обратија и директорката на СОУ „Наум Наумовски Борче“ Снежана Миленкоска, Билјана Стојческа од Младински Сојуз и претставници на Специјалната олимпијада.

Share

Градоначалникот Христоски на тркалезна маса – Крушево, град пријател на младите

Градоначалникот на Општина Крушево Томе Христоски, претставници од локалната самоуправа и Советот на Општина Крушево во петокот (13-ти април) учествуваа на тркалезна маса организирана од Младински Сојуз – Крушево, поддржана од УСАИД.

На дебатата, на која присуствуваа млади од Општина Крушево, претставници на невладини, неформални групи, СОУ „Наум Наумовски Борче“,гости од соседна Србија, бизнисмени, се разговараше за состојбата со младите во општината, а беа презентирани и резултатите од истражувањето на Младински Сојуз за тоа колку Крушево е град пријател на младите

Тркалезната маса се одржа во хотел Монтана Палас, Крушево.

Share

КМА ги презентира производите за промоција на Крушево

Минатиот понеделник, 02.04.2018г., Културна младинска акција ги промовираше производите за промоција на Крушево креирани од членовите на оваа неформална организација.

Изработката на производите за промовирање на Крушево е поддржана од Civic Engagement проектот на УСАИД, а оваа неформална група на млади луѓе е добитник на наградата за младинско учество за 2017 година.

Изработените материјали ќе бидат доставени до сите засегнати страни и истите ќе се користат за промоција и претставување на Крушево.

Share

Првоаприлски маскенбал во понеделник во Крушево

maskenbal

Во понеделник, 02.04.2018, на градскиот плоштад во Крушево со почеток во 12 часот ќе се одржи традиционалниот првоаприлски маскенбал во организација на ООУ „Никола Карев“, СОУ „Наум Наумовски Борче“ и Општина Крушево.

Дел од овој настан ќе бидат детската градинка „Гонча Туфа“, како и гости од ОУ „Св. Кирил и Методиј“ од Бучин и од општина Кривогаштани.

Share

Претставување на продукти за промоција на Крушево – КМА за Крушево

КМА

Во понеделник, 02.04.2018, во Домот на Култура Наум Наумовски Борче, 13:00 часот,  Културна младинска акција од Крушево ќе ги презентира продуктите за промоција на Крушево кои младите припадници на оваа неформална организација ги изработија.

Културна младинска акција е добитник на наградата за младинско учество за 2017 година, доделена од Националниот младински совет на Македонија, а проектот е поддржан од УСАИД Македонија.

Општина Крушево и Градоначалникот Томе Христоски изразуваат силна поддршка за младинскиот активизам во општината и повикуваат на мобилизација за што поголемо младинско учество.

Повеќе информации за настанот на следниот линк.

Share