Почетна » Articles posted by Сотир Габелоски (Page 2)

Архива по автор: Сотир Габелоски

Се исплаќа првата рата за избирачките одбори од последните избори

izbori 2017

Општина Крушево од денес започнува со исплата на првата рата за членовите на избирачките одбори од локалните избори во 2017 година.

Градоначалникот на Општина Крушево Томе Христоски најавува дека до наредниот месец најверојатно во целост ќе се исплатат долговите кон членовите на избирачките одбори од последниот изборен циклус.

„Иако станува збор за голема сума кога ќе ја земеме во предвид финансиската состојба и буџетот на локалната самоуправа, сепак овие трошоци мора да се подмират и во најбрз можен рок членовите на одборите ќе си ги добијат своите пари. Денес ја исплаќаме првата рата од тие средства“, порача Градоначалникот Христоски.

Исплаќањето на првата рата ги опфаќа следните избирачки одбори: 1187, 1187/1, 1188, 1189, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196.

 

Share

Уште еден параглајдинг натпревар закажан за ова лето во Крушево

06022018110010_main_27537564_10155566795874335_1537985144_o

„Нордик опен 2018“ е уште еден меѓународен параглајдинг натпревар кој, меѓу другите, ќе се одржи ова лето во Крушево. Натпреварот е закажан за 26-ти август и ќе треае до 1-ви септември 2018 година.

Покрај „Нордик опен“ за ова лето закажани се и „Полиш лајт“, Европско првенство во змајарство, „Крушево опен“, Британскиот шампионат и други.

Градоначалникот на општина Крушево Томе Христоски потенцира дека локалната самоуправа активно се подготвува за што е можно попрофесионално и безбедно одржување на овие натпревари.

„Не очекуваат десетици меѓународни парглајдинг и натпревари во змајарство и активно работиме на професионално и безбедно одржување на натпреварите и на привлекување што е можно поголем број на туристи ова лето. Ова ќе биде исполнето лето за Крушево.“, изјави Градоначалникот Христоски.

Share

Уште еден успех за македонските нордијци во Мецово, Јада освои прво место

На денешниот натпревар во нордиско скијање во Мецово, Грција,  Ставре Јада го освои првото место, додека Дарко Крстески шестото, предводени од селекторот Ѓоко Динески,

Градоначалникот на Општина Крушево кој деновиве е во Мецово присуствуваше на натпреварот и преку Фејсбук на Јада и Крстески им го честита успехот.

„Честитки за нашите крушевчани!“, напиша Градоначалникот Христоски.

Share

Граѓаните да ги подмират своите долгови кон Општина Крушево

Лого

Почитувани сограѓани,

Апелираме до Вас во најкраток можен рок да ги исплатите Вашите обврски кон Општина Крушево во форма на фирмарини, закуп и различен тип на даноци.

За да може локалната самоуправа да фунцкионира регуларно Ве повикуваме да ги подмирите Вашите долгови и со тоа да ги избегнеме сите методи на присилна наплата.

 

Share

Скијачките терени се подготвени, овој викенд Крушево очекува голем број туристи

Скијачките терени се спремни за овој викенд, а од ски центарот „Скаут“ информираат дека покрај жичарата ќе работат и двата скиливтови.

Исто така, подготвена е и стазата за норидиско скијање, покрај двете стази на „Станиќ“ и стазата под жичарата.

Локалната самоуправа и ски центарот „Скаут“ овој викенд очекуваат голем број на туристи во Крушево, а, според најавите, и временските услови овој викенд ќе бидат погодни што дополнително ќе придонесе за повеќе посетители.

Share

Со општински средства оспособено уште едно возило на противпожарната единица

DSC06447Општина Крушево оддели средства за поправка на уште едно противпожарно возило и негово ставање во употреба.

Возилото е ставено во употреба и исправно за користење во случај на потреби, а со тоа и се остварува целта на Градоначалникот Христоски и локалната самоуправа за професионализам и унапредување на состојбата со службите на општината.

„Еден од нашите приоритети е да ги оспособиме и сите служби да бидат спремни, способни и опремени во секој момент да ги опслужат граѓаните. Противпожарната единица е една од тие служби кои покрај набавката на ново противпожарно возило се оспособи со уште едно постаро возило за задоволување на потребите на вработени и граѓаните“, истакна Градоначалникот на Општина Крушево.

Share

Христоски во посета на основното училиште, наставата се одвива непречено

Градоначалникот на Општина Крушево Томе Христоски денес, 27.02.2018г., го посети општинското основно училиште „Никола Карев“ и го проследи текот на наставата.

Градоначалникот Христоски одржа средба со директорката на ООУ „Никола Карев“ Оливера Чавкароска и оствари контакт со дел од наставниците и вработените во оваа образовна институција.

„Наставата се одвива непречено и професионално, а исто така и покрај тешката финансиска состојба во која беше оставена оваа институција училиштето фунцкионира и ги вдомува учениците од Крушево. Студеното време е исто така уште еден предизвик за институциите во Крушево, но во ООУ „Никола Карев“ децата следат настава во пријатни услови и затоплени простории“, порача Градоначалникот по посетата.

Градоначалникот Христоски потенцира дека приоритет на локалната самоуправа е да обезбеди услови за живот и развој тука почнувајќи од најмладите членови на Општина Крушево.

Share

Тендер за набавка на услуга од авторска агенција

Лого

Општина Крушево објавува тендер за сукцесивна набавка на услуга од авторска агенција за потребите на Општината во период од 12 месеци.

Огласот за јавна набавка можете да го погледнете на следниот линк, а во документ прикачен на оваа објавка ќе ја најдете поедноставената тендерска документација за јавната набавка.

2-Тендерска-авторска агенција

Share

Општинската „Хонда“ и стариот автобус на ЈСП се продадоа

20729263_10209595569821532_6854272363969071350_n

Возилото марка „Хонда“ во сопственост на Општина Крушево и автобусот на Јавното сообраќајно претпријатие од Скопје кој претпријатието го подари на општината се продадени.

Општинската „Хонда“ беше во лоша состојба и надвор од возна состојба, додека автобусот само ја загадуваше околината и оставаше лош впечаток за посетителите.

Средствата добиени од продажбата ќе се искористат за подмирување на тековни обврски и враќање на стари долгови, како и зачувување на животната средина и одржување на чистотата во град Крушево.

 

Share

ОТЧЕТ 100 ДЕНА: Реализирани важни проекти, долгот намален, решавање на клучните проблеми на граѓаните

Томе Христоски

Во првите 100 дена од стапувањето на функција на Градоначалникот на Општина Крушево Томе Христоски локалната самоуправа реализира низа проекти важни за општината и во првите 2 месеци го намали долгот за речиси 2 милиони денари

Од стапувањето на функција на 24 октомври 2017 година до 31 декември 2017 година Градоначалникот Томе Христоски го намали долгот за речиси 2 милиони денари, а во меѓувреме ги исплати долговите кон советниците и членовите на избирачките одбори од  3 изборни циклуси и се откажа од надоместоците при службените патувања.

Во првите сто дена се набави ново противпожарно возило и со тоа се опреми и осовремени противпожарната единица во Крушево.

Се обезбедија пари за целосна реконструкција на патните правци Крушево-Кривогаштани и Крушево-Демир Хисар.

Во соработка со фабриката за производство на масло од канабис „5 Летерс“ се оспособи резервоар за вода во близина на Трстеник кој реши уште еден голем проблем за постоечките фабрики и идните инвеститори во индустриската зона „Сува Река – Опаленик“. Овој резервоар ќе ги снабдува со вода сите погони во и околу индустриската зона.

Градската кафеана повеќе нема да биде само руина, таа е продадена на сопственикот на „Фалко“ кој ќе ги прошири капацитетите и ќе отвори нови работни места.

Преку Агенцијата за туризам локалната самоуправа обезбеди вештачка трева која ќе биде поставена на полетиштето за одржување на 10-тината параглајдинг натпревари ова лето.

По иницијатива на Градоначалникот и локалната самоуправа Општината обезбеди скоро милион и пол денари за годишната културна програма на градот и околу 800 илјади денари за спомен куќата на нашиот Тоше и историскиот музеј.

Го подобривме уличното осветлување и значително ги намаливме трошоците за истото, каналите во населените села се чистат и овој процес ќе продолжи кон село Бучин и останатите села од овој предел на општината.

По примерот на владата и општина Крушево е целосно транспарентна и отворена кон граѓаните. Назначивме лице за комуникација со млади, потпишавме меморандум за соработка со Finance Think за подобрување на транспарентноста и комуникацијата со граѓаните.

Градоначалникот Христоски и неговиот тим продолжуваат да работат во интерес на граѓаните. Подобрување на туристичката понуда, придвижување на локалниот економски развој и отворање на нови работни места се приоритетите на новата локалната самоуправа и Градоначалникот Христоски.

Share