Почетна » Articles posted by Сотир Габелоски

Архива по автор: Сотир Габелоски

Нови клупи и столчиња за учениците од Борино

Учениците од село Борино, Општина Крушево, добија нови училишни клупи и столчиња како донација од страна на Митхад Муховиќ, поранешен жител на Борино, кој многу години живее во странство.

Градоначалникот на Општина Крушево Томе Христоски, кој денес се сретна со дел од граѓаните на Борино, порача сите иселеници да го следат примерот на Муховиќ и да помогнат за неразвиените средини во Општина Крушево.

„Голема благодарност од мене и од директорката на ООУ „Никола Карев“ Оливера Чавкароска за донацијата. Ги повикувам сите иселенице, кој колку може, да донира и со тоа да придонесе за подобар живот во Општина Крушеви“, потенцира Градоначалникот Христоски.

Share

Ќе се чисти речното корито во Бучин кое го поплавуваше земјиштето

Бучин

Локалната самоуправа во соработка со А.Д. Водостпанство Прилеп и Развојната програма на Обединетите нации во Македонија (UNDP) ќе спроведат чистење на речното корито на реката Црна во село Бучин, Општина Крушево, кое што често пати се излеваше и го поплавуваше обработливото земјиште.

Градоначалникот Христоски порача дека со овој потег ќе се исчисти јазот и со тоа ќе се спречи поплавување на обработливото земјиште во Бучин.

„Со чистењето на речното корито ќе спречиме создавање на поплави и оштетување на обработливото земјиште кое живот значи за граѓаните на село Бучин“, потенцира Градоначалникот Христоски.

Градоначалникот исто така порача дека уште пред да застане на функцијата Градоначалник на Општина Крушево се заложи за еднаков развој на руралните и на урбаните средини, како и вложување во секое населено место и решавање на вистинските проблеми на граѓаните.

Share

Музички концерт на Здружението „Полихимни“ во домот на култура

Dom na kulturaВо петок,12-ти јануари 2018г., со почеток во 13 часот во домот на културата „Наум Наумовски Борче“ ќе се одржи концерт на Здружението на педагози „Полихимни“ од Скопје.

Дел од овој настан ќе бидат учениците од зимскиот камп во Крушево, а настанот е организиран од страна на домот на културата.

 

Share

Обука за користење на новото противпожарно возило

Денес, 9-ти јануари 2017, на месноста „Гумење“ се одржа обука за користење на новото противпожарно возило, кое Општина Крушево го набави во соработка со Министерството за локална самоуправа преку Пелагонискиот плански регион.

Обуката ја одржаа претставници на компанијата Армор Плус ДОО од Скопје, а присуствуваше и Градоначалникот на Општина Крушево Томе Христоски.

„Кратката обука е успешно завршена и на вработените во противпожарната служба им посакувам успешна работа. Се заблагодарувам и на сите оние кои беа дел од набавувањето на противпожарното возило и со тоа се модернизира и подобрија условите за работа во противпожарната служба“, истакна Градоначалникто Христоски.

Share

Честитка од Градоначалникот Христоски за Божиќните празници

Градоначалникот на Општина Крушево Томе Христоски на сите православни христијански верници им ги честита Божиќните празници и посакува овие денови да донесат мир, благосостојба, здравје до крајот на годината.

„Во мое име и во име на вработените во локалната самоуправа Ви ги честитем Божиќните празници и Ви посакувам овие денови да Ви донесат мир, благосостојба и здравје кои ќе продолжат и понатаму, до крајот на годината. Ви посакувам успех и среќа за Вашите најблиски, празниците да донесат мир и разбирање меѓу луѓето. За многу години“, порача Градоначалникот Христоски.

Share

Бадникова поворка во Крушево, коледарчињата дарувани од градоначалникот и вработените во локалната

Денес, 6-ти јануари 2018 година, во Крушево се одржа Бадникова поворка во организација на Храмот Свети Никола, учениците од ООУ „Никола Карев“ и Локалниот младински совет.

Коледарските дечиња се движеа по улиците на Крушево и го најавуваа Христовото раѓање со песна и беа дарувани со посна храна од страна на граѓаните.

Учениците ја посетија и општинската зграда каде што Сотир Габелоски во име на Градоначалникот на Општина Крушево Томе Христоски и вработените во локалната самоуправа ги даруваше децата со овошје и костени.

 

Share

„Дева – во чест на новото раѓање“ по петти пат

На плоштадот Никола Мартиноски во Крушево по петти пат се одржа „Дева – во чест на новото раѓање“ во организација на СОУ „Наум Наумовски Борче“.

Дел од програмата беа хорот на крушевската гимназија, кои испеаа песни во духот на овој празник, и Градоначалникот на Општина Крушево Томе Христоски, кој на присутните граѓани им ги честита Новогодишните и Божиќните празници и ги поздрави учениците од „Наум Наумовски Борче“ за организациајта на овој настан.

„Ви ги честитам Новогодишните и Божиќните празници и им честитам на учениците и професорите од „Наум Наумовски Борче“ за одржувањето на оваа манифестација и покажување самоиницијативност за активно вклучување во процесите кои ги водиме. Локалната самоуправа активно ја поддржува самоиницијативноста на младите која во голема мера ја покажуваат. За многу години“, порача Градоначалникот Христоски.

Гимназијата додели признанија на сите оние кои ја поддржаа манифестацијата „Дева – во чест на новото раѓање“.

Share

Продолжува рокот за легализација на дивоградби

4290legalizacija-na-terasi-770x470Продолжува рокот за легализација на бесправно изградените објекти (дивоградби).

За оние што веќе поднеле барање потребно е да поднесат уште еднаш барање и комплетна документација заедно со елаборат до одделението за урабнизам на локалната самоуправа во Крушево, најкасно до крајот на јуни месец 2018-та година.

За оние кои досега немаат поднесено барање да ги достават истите документи претходно наведени со таа разлика што рокот за новите баратели е до крајот на 2018-та година.

Причината зошто дел од доставените барања се одбиени е заради недостатокот од елаборати.

Исто така и оние кои побарале легализација на бесправно изградени објекти во 2016 година рокот за доставување на елаборати се продолжува до крајот на јуни месец 2018-та година.

Share

Овој викенд, два настани кои ќе го најават Божиќ

Litija

Во петок ќе се одржи „Дева – во чест на новото раѓање“, а во сабота Коледарска литија, настани кои го најавуваат Христовото раѓање и големиот христијански празник Божиќ.

Во петок, 5-ти јануари 2018, со почеток во 18 часот на плоштадот Никола Мартиноски по петти пат ќе се одржи „Дева – во чест на новото раѓање“, на кој хорот од СОУ „Наум Наумовски Борче“ ќе интерпретира песни со кои се најавува Христовот раѓање, а граѓаните ќе бидат почестени со овошје и колачи.

Наредното утро, сабота, 6-ти јануари, ќе следува Коледарската литија која започнува од храмот Св. Никола во 10 часот. Дел од овој настан, кој за прв пат се организира годинава, ќе бидат учениците од ООУ „Никола Карев“ кои со песна ќе го прошетаат градот и од граѓаните ќе бидат дарувани со овошје и колачи, како што и традиционално се практикува овој празник во Крушево.

 

Share

Новогодишни подароци за Градоначалникот Христоски од учениците од ООУ „Никола Карев“, дел од Нансен моделот за интегрирано образование

DSC06617Градоначалникот на општина Крушево, Томе Христоски, во последните денови од првото училишно полугодие ги посети учениците од трите групи кои оваа година ги реализираат активностите од Нансен моделот за интегрирано образование кој вклучува ученици од македонската, албанската и влашката заедница во Крушево и село Борино.

Како подарок Градоначалникот доби дел изработките на учениците од нивната последна новогодишна работилница.

Веќе четврта година по ред во ООУ „Никола Карев“ – Крушево и во ПУ с. Борино се реализираат воннаставни и проектни активности според Нансен моделот за интегрирано образование. Активностите се реализираат паралелно на македонски и влашки јазик во централното училиште и македонски и албански јазик во подрачното училиште во с. Борино. Исто така, повеќе од 10 наставници од ова училиште, Македонци, Власи и Албанци ги имаат завршено основните и напредните обуките за интегрирано образование според овој модел, а во организација на Нансен Дијалог Центар – Скопје.

Нансен моделот за интеркултурно образование (НМИО) е нов модел на образование во Република Македонија кој овозможува успешна интеграција на учениците, родителите и наставниците од различни етнички заедници преку современ воспитно образовен процес.

НМИО е модел на образование кој ги негува, охрабрува и интегрира во себе мултиетничките вредности, двојазичноста и истовремено ја промовира и поддржува соработката помеѓу учениците, наставниците и родителите која е втемелена врз почитувањето на разликите, градејќи притоа една кохезивна мултиетничка заедница.

 

 

 

Share