Почетна » Articles posted by Kire Avramoski

Архива по автор: Kire Avramoski

Јавен повик за доставување на предлози за членови на Комисијата за односи меѓу заедниците

Врз основа на Член 74 од Статутот на Општина Крушево (,,Сл. гласник на Општина Крушево,, бр.1/2007 и 16/14) Советот на Општина Крушево објавува: ЈАВЕН ПОВИК.

Сподели

Враќање на спортот во општина Крушево

DSC06108На иницијатива на пензионери и поранешни спортисти од Крушево градоначалникот на општина Крушево Томе Христоски одржа работен состанок за спортот во Крушево и како да се вратат некогашните традиционални спортови.

Градоначалникот со пензионерите и екс-спортистите разговараше за заживување на спортот во општината, како пинг понг, параглајдерство, змајарство, фудбал,одбојка, скијање и други спортови.

Присутните на работниот состанок го потенцираа враќањето на шахот и меѓународните турнири во овој спорт кои се одржувале во Крушево во втората половина на минатиот век.

Градоначалникот Христоски изрази подготвеност за исполнување на барањата и заклучоците изнесени на состанокот, како нешто што ќе претставува импулс за севкупен развој на општината.

Интервју на градоначалникот за Вечер

Градоначалникот на Општина Крушево го имаше второто интервју по преземањето на функцијата, во кое ги потенцира главните приоритети за локалниот економски развој, инвестирање во туризмот и активно работење на зачувување на името и споменот на Тоше Проески.

Интервјуто е дадено за порталот vecer.press и истото можете да го проследите на следниот линк.

Втора седница на Советот на општина Крушево

седница

Денес, 03.11.2017г., со почеток во 10 часот се одржа втората седница на новиот состав на Советот на општина Крушево.

Со седницата претседаваше претседателот на Советот Тома Петроски, а дневниот ред содржеше 13 точки.

Дел од точките беа избор на претседатели и членови на неколку комисии: комисија за финансирање, буџет и економски развој, комисија за урбанизам, комунални дејности и заштита на животна средина, комисија за општествени дејности, за статут и прописи и комисија за месна самоуправа.

Седницата се одржа во кабинетот на градоначалникот на општина Крушево, додека конститутивната седница се одржа на 29-ти октомври во Домот на културата во Крушево.

Плаќањето на туристичката такса е придонес за подобра туристичка клима

paraglajderstvo

Почитувани,

Во општина Крушево нотираме дека оваа година, 2017, парите уплатени за туристичка такса се драстично намалени во споредба со статистистичките показатели за бројот на туристи кои го посетиле градот и отседнале во категоризираните туристички објекти.

Средствата од туристичката такса што туристичките работници ги уплаќаат, локалната самоуправа ги инвестира во подобрување на туристичката клима, тоа значи дека парите на претприемачите што се обврзани да ги наплатат од туристите согласно Законот за привремен престој на домашни и странски туристи и Законот за угостителство се користат за подобрување и зголемување на нивната работа.

Она што во општина Крушево го нотираме е дека оваа година, 2017, парите уплатени за туристичка такса се драстично намалени во споредба со статистистичките показатели за бројот на туристи кои го посетиле градот и отседнале во категоризираните туристички објекти.

Оттука, ги повикуваме сите сопственици на туристички објекти кои се’ уште ја немаат уплатено туристичката такса да ја исполнат оваа законска обврска. Овие средства општина ги реинвестира во локалниот туризам и наменски се користат за промоција, подобрување на инфраструктурата и организирање на настани кои ќе ја збогатат туристичката понуда на градот.

Ги известуваме граѓаните дека постапката за категоризација на туристички објекти продолжува, а за подетални информации за регистрирање на туристички објекти ги молиме граѓаните да се обратат до надлежните во општина Крушево.

Поплочен дел од улица Киро Фетак

Дел од улицата Киро Фетак ( до магацинот од тутунскиот комбинат), 150 m2 , поплочена со бекатон коцки.

Изграден пристап до главна улица

Изграден е пристап до главната улица за жителите од улица Никола Карев

Турнир во мал фудбал ,,Крушевско спортско лето 2016,,

Општина Крушево трета година по ред традиционално го организира турнирот во мал фудбал во рамките на манифестацијата ,,Крушевско спортско лето,, оваа година коорганизатор е ФК Питу Гули од Крушево. Турнирот се одржува на спортското игралиште на СРЦ ,, Гумење,, од 09.08.2016 до 20.08.2016 година.  Од година во година заитересираноста е се поголема, оваа година пријавени се 16 екипи не само од градот Крушево туку и од околните населени места и градови. Се пријавиа две екипи од Норово и Пресил по една од Бучин, Прилеп и Битола и 9 екипи од Крушево. Екипите се подделени во 4 групи по 4 екипи, најдобрите две екипи од групите играат четвртфинални натпревари. Полуфиналето се игра на 18.08.2016 (четврток) од 17:30 и 18:30.  Натпреварот за трето место се игра на 20.08.2016 (сабота) во 17:00 часот додека финалето е закажано за во 18:00 часот.

14054614_10206752036974798_1742417408_n 14054971_535718786636648_3026066967826713832_n 14017668_10206752037054800_1176407343_n 14030791_10206752037134802_739099541_n14055081_10210444909509732_487381577583368224_n

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА 8-ми СЕПТЕМВРИ

pokana 8 mi septemvri za jpg

Програма на одбележувањето

Понеделник, 7-ми Септември

09.00 – Работен дел на Советот на Општина Крушево (кабинет на Градоначалникот)

10.00 – Полагање на свежо цвеќе на спомен обележјата на народните херои и првоборците во крушево

10.30 – Полагање севежо цвеќе на Партизанските гробишта

12.00 – Свечена седница на Советот на Општина Крушево (хотел Монтана, конгресна сала)

- рецитал на учениците од СОУ ,, Наум Наумовски – Борче,, Крушево

- Коктел

Вторник, 8-ми Септември

20.30 – Концерт ,, Пицикато,, – настап на Пламенка Трајковска – Гудачко трио (Градски плоштат ,,Никола Мартиноски

ЈАВЕН ПОВИКА ЗА ПРЕДЛАГАЊЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ЧЛЕНОВИ НА ЛОКАЛЕН МЛАДИНСКИ СОВЕТ НА ОПШТИНА КРУШЕВО

Javen povik Mlad.sovet.

Образец СМ Mladinski Sovet.